Ilse Grijp

Kouterweg 23

8890 Moorslede

T. 0494 81 78 61

E. info@osteopaatmoorslede.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is osteopathie?

 

Osteopathie is een volwaardige manuele geneeswijze die berust op een grondige kennis van het menselijke lichaam en waarbij het herstel van de beweeglijkheid van verschillende lichaamsstructuren centraal staat.
 

Oorsprong
 
De grondlegger van de osteopathie was een Amerikaanse arts, Dr Andrew Tayler Still (1828-1917). Hij stichtte in 1892 the American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen.
 

Belangrijke principes binnen de osteopathie
 
De mens is één geheel
 

Het belangrijkste principe binnen de osteopathie, is dat we het menselijk lichaam in zijn geheel gaan bekijken. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht bij de patiënt. Vaak bevindt de oorzaak zich niet op de plaats waar de klacht of de pijn zich manifesteert, vandaar dat de osteopaat zich op het ganse lichaam focust en niet enkel op de pijnzone.
 

De osteopaat werkt op 3 systemen die elkaar beïnvloeden:

  • het pariëtale systeem: spieren, gewrichten, ligamenten, kapsels, …
  • het viscerale systeem: de organen en de bindweefselvliezen eromheen
  • het cranio-sacrale systeem: de hersenen (vliezen), de schedel en het heilig been
Leven is bewegen
 

Elk deel in ons lichaam moet beweeglijk zijn om goed te kunnen functioneren. We vinden dit zeer normaal voor onze spieren en gewrichten, maar we staan er veel minder bij stil dat het eveneens belangrijk is dat de beweeglijkheid van onze organen, ons bindweefsel, onze bloedvaten en zenuwen optimaal moet zijn. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar, vandaar dat het niet abnormaal is, als een bepaald onderdeel van ons lichaam een beperkte beweeglijkheid ondervindt, dat dit op een andere plaats in ons lichaam klachten kan veroorzaken. Bewegingsverliezen- en/of beperkingen kunnen veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte, stress, geboortetrauma of slechte voedingsgewoonten.
 

Het zelfgenezend vermogen
 

Het menselijk lichaam bezit een zelfgenezende kracht, dat door verschillende oorzaken (ongeval, ziekte, …) kan verstoord raken. Op het moment dat dit compensatiemechanisme niet meer optimaal werkt, verliest het lichaam aan zelfgenezende kracht en kunnen er klachten ontstaan. Het lichaam is zelf niet meer in staat om zich aan te passen aan de klacht of het probleem. Wanneer je als osteopaat de bewegingsbeperkingen gaat behandelen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam opnieuw gestimuleerd. Zo is het lichaam opnieuw in staat zichzelf te herstellen.