Ilse Grijp

Kouterweg 23

8890 Moorslede

T. 0494 81 78 61

E. info@osteopaatmoorslede.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasgeborene en baby

 

Waarom met mijn baby naar de osteopaat gaan?
 

Vaak gaat men ervan uit dat baby’tjes weinig stress en spanning kunnen hebben in hun lichaampje, net omdat ze nog zo jong en beweeglijk zijn. In werkelijkheid is dit vaak anders. Geboren worden is voor de baby een heel ingrijpende en vaak traumatische gebeurtenis. Als baby moet je je een weg weten te wringen uit de warme en vertrouwde omgeving van de baarmoeder, naar de buitenwereld toe. Tijdens de passage doorheen het bekken van de mama moet de baby een aantal draaibewegingen maken en ervaart die heel wat drukkrachten . Deze drukkrachten zijn nodig voor het in beweging brengen van de ademhaling, de spijsvertering, de ontwikkeling van het schedeltje en het lichaam in het algemeen.
 

Wanneer de bevalling moeilijker verloopt kunnen de drukkrachten heel wat groter en zwaarder zijn voor de baby om te verwerken en dit kan voor spanning zorgen in hun kleine lichaampje. Het gaat dan over een bevalling waarbij heel fel op de buik wordt mee geduwd, waarbij weeënopdrijvende middelen worden gegeven, een tang of zuignap wordt gebruikt en/of epidurale verdoving.
 

Bij een te snelle bevalling of keizersnede ervaart de baby echter te weinig drukkrachten en dit kan eveneens functionele letsels veroorzaken thv de schedel of de rest van het lichaam. Wanneer deze letsels en spanningen onbehandeld blijven, heeft dit zijn gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kind.
 

Het is zo dat niet enkel het geboorteproces voor spanningen zorgt bij de baby, maar ook tijdens de zwangerschap kunnen er letsels ontstaan bij de baby tgv stuitligging, te weinig ruimte in de baarmoeder bij meerlingenzwangerschap, vroegtijdige indaling …
 

Osteopathie bij baby’s en kinderen is dus zeer zinvol. Wanneer bewegingsbeperkingen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, kan dit latere problemen tijdens de ontwikkeling voorkomen of beperken.
 

Met welke klachten kan ik met mijn baby bij de osteopaat terecht?

  • reflux
  • slaapproblemen
  • onrustig, vaak schrikken
  • afvlakking/asymmetrie van het schedeltje
  • krampjes, stoelgangproblemen
  • voorkeurshouding/ligging
  • huilbaby
  • moeilijkheden bij het drinken
Hoe verloopt een behandeling bij een baby?
 

Om een optimale behandeling te kunnen geven wordt bij het begin van de consultatie een uitgebreide anamnese afgenomen. Het gaat om belangrijke informatie over de zwangerschap, bevalling, doorgemaakte ziektes, ongevallen of andere opvallende gebeurtenissen in het leven van de mama of de baby. Het doel van de osteopaat is om de oorzaak van de bestaande problemen te vinden, rekening houdend met de aard van de zwangerschap en de omstandigheden tijdens en na de geboorte.
 

Tijdens de behandeling worden geïrriteerde en gespannen zones met behulp van zeer zachte druk en/of ritmische mobilisaties tot ontspanning gebracht. We behandelen niet alleen het letsel zelf, maar ook de zones die het letsel in stand houden. Een baby wordt NOOIT gemanipuleerd of ‘gekraakt’.
 

Wanneer is het aangewezen om met je baby’tje naar de osteopaat te gaan?
 

Elke baby heeft er baat bij om enkele weken na de geboorte eens een bezoekje te brengen aan de osteopaat. Spanningen en irritaties die ze opgelopen hebben tijdens de geboorte worden best zo vlug mogelijk behandeld. Zo kan de baby vlug het evenwicht in zijn lichaampje terugvinden. Wanneer men te lang zou wachten om bepaalde klachten te behandelen, kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling. Aangezien een baby zich vlug ontplooit en ontwikkelt is er vaak een vrij snelle en positieve reactie op de behandeling.